Yerli GPS uygulaması Türkiye’nin uzaydaki varlığını güçlendirecek

YENİ TEKNOLOJİLER VE GÜVENLİK: SANAYİNİN ÖNÜNDEKİ TEHLİKE

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” raporuna göre, otomasyonun artması ve cihazlar arası bağlantının yaygınlaşmasıyla, siber güvenlik endişeleri de artıyor. Endüstriyel otomasyon sistemlerinin dış müdahalelere karşı korunması ve önemli verilerin güvence altına alınması hayati önem taşıyor.

Bu çerçevede, yerli siber güvenlik çözümlerinin geliştirilmesiyle, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde küresel bir güç olması hedefleniyor.

KONUMDAN ZAMANA: TÜRKİYE’NİN UZAY FAALİYETLERİNİ ARTIRACAK PROJE

Türkiye’nin stratejik teknolojilere bağımlılığını azaltma ve uzaydaki etkinliğini artırma vizyonu doğrultusunda, GPS benzeri küresel sistemlere alternatif sağlayacak olan Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi planlanıyor. Bu sistem sayesinde Türkiye, kendi uyduları üzerinden hassas konum, navigasyon ve zamanlama verileri elde edebilecek.

Sistem; askeri güvenlikten sivil iletişime, akıllı ulaşım ağlarından hassas tarım uygulamalarına kadar birçok alanda önemli rol oynayacak. Bu doğrultuda, atomik saat üretiminden özel sistemlerin dayanıklılığını artırmaya kadar çeşitli adımlar atılıyor. Ayrıca, Uydu Tabanlı İyileştirme Sistemi ve nihayetinde Bölgesel Uydu Konumlama Sistemi’nin kurulması amaçlanıyor.

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Türkiye Uzay Ajansı iş birliğiyle geliştirilen rubidyum atomik saatin prototipi uzay koşullarına uygunluk testlerinden geçiriliyor. Aynı zamanda, küp uydu tasarımı tamamlanmış durumda ve alt sistemlerin üretimi ile tedarik süreçleri devam ediyor. Bu adımlar, hem milli teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlayacak hem de özel sektör girişimcilerine yeni fırsatlar sunacak.

YERLİ DİJİTAL EKOSİSTEM: HARİTADAN SOSYAL MEDYAYA

Dijital çağda, bağımsızlık sadece donanım değil aynı zamanda yazılım ve platform altyapısında da önemli. Türkiye, yerli harita ve navigasyon sisteminden başlayarak, milli arama motoru, sosyal medya platformları ve yapay zeka destekli uygulamalara kadar geniş bir dijital ekosistem oluşturma yolunda ilerliyor.

Bu platformların yerli girişimlerle geliştirilmesi; teknolojik bağımsızlığı güçlendirecek ve yurtdışına çıkan veri ve ekonomik kazancın yerelde kalmasını sağlayacak. Aynı zamanda, Türkiye’nin özgü ulaşım dinamiklerini, şehir planlamasını ve kültürel ihtiyaçları kapsayacak yerli harita ve navigasyon uygulaması uluslararası alanda rekabet edebilecek düzeye getirilecek.

Son olarak, dijital güvenliğin sağlanması, yerel kullanıcıların korunması, adil rekabet ortamının oluşturulması ve altyapının milli güvenliğinin güçlendirilmesi için Türkçe büyük dil modeli ve yapay zeka temelli yeni nesil uygulamalar stratejinin merkezinde yer alacak.

Related Posts

Bak şu robotun yaptığına: 1.800 kilometre uzaktan biftek pişirdi

Çin’in önde gelen robotik şirketlerinden Shenzhen Dobot, teknoloji dünyasında yeni bir dönüm noktasına imza attı. Şirket, geliştirdiği insansı robotun sanal gerçeklik başlığı aracılığıyla tam 1.800 kilometre uzaklıktan başarıyla biftek pişirmeyi …

Elektrikli araç devriminde gizlenen tehlike: Kimsenin fark etmediği kriz kapıda!

Dünyada elektrikli araç satışları rekor kırarken, onları çalıştıran en kritik bileşen olan lityumda tedarik uyarısı geldi. Yeni araştırma, 2030’a kadar kıtlık kapıda diyor.

Mario Kart World güncellendi, oyuncular çileden çıktı

Oyun dünyasının devlerinden Nintendo’nun popüler oyunu Mario Kart World için yayınladığı 1.1.2 numaralı son güncelleme, oyuncular arasında geniş çaplı bir tartışma ve rahatsızlık yarattı. Güncellemenin getirdiği en büyük değişiklik, çevrimiçi modda …

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

Tarihin en büyük veri sızıntısı FBI ve Google uyardı! Peki kullanıcılar ne yapmalı?

Siber güvenlik tarihine geçen yeni bir olay, dijital dünyada endişe yarattı. Google, Meta, Apple gibi teknoloji devlerini de kapsayan 16 milyar kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunun sızdırıldığı açıklandı. Bu sızıntı, bugüne kadar tespit edilmiş en …

Yapay zeka yönetimli çiftlik! Tarımda teknolojik devrim

Yapay zeka (AI), tarım sektöründe çığır açtı. Geleneksel çiftçilik yöntemlerini modern teknolojiyle birleştiren yapay zeka, hem verimliliği artırıyor hem de çevresel sürdürülebilirliği destekledi. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların …