Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Lenfödem Hakkında Doç. Dr. Deniz Çevirme’den Bilgiler

Lenfödem, ilerleyen aşamalarda kollar ve bacaklarda hareket zorluğuna ve yaralara neden olan bir hastalıktır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, hastalığın önemine dikkat çekerek, “Lenfödem sinsi, ilerleyici ve kronik bir hastalıktır. Erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Toplumda “fil hastalığı” olarak bilinen lenfödem hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenf sisteminin işleyişini şu şekilde açıkladı: “Lenf sistemi, lenf damarları, lenf kılcalları, lenf hücreleri, lenf nodülleri, bademcikler, timüs bezi ve dalaktan oluşur. Bu sistemdeki sorunlar dokularda şişliklere ve sonuç olarak lenfödeme yol açabilir.”

Lenf kanallarının kollar ve bacaklarda tıkanabileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Çevirme, tıkanıklıkların doğuştan gelen anatomik bozukluklar ya da farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Lenfödem ilerledikçe ciltte sertleşme, kalınlaşma, portakal kabuğu görünümü ve yaraların oluşabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Deniz Çevirme, erken teşhisin önemine değindi ve tedavi sürecinde iltihabın azaltılmasının ana hedef olduğunu belirtti.

Lenfödem hastalığının lipödem, aşırı kilo alımı ve selülitlerden farklı bir durum olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Deniz Çevirme, erken tedavinin önemine değinerek, tedavi sürecinde cerrahi prosedürlerin uygulanabileceğini aktardı.

Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödem tedavisinde cerrahi müdahalelerin ve alternatif tedavi yöntemlerinin hastalığın her evresinde uygulanabileceğini belirterek, hastaların günlük yaşantılarına dönmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Related Posts

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, gece uykudan uyandıran kalp çarpıntılarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu durumun ritim bozuklukları, kalp hastalıkları, tiroit sorunları ve stres gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğini söyledi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı.