İstanbul’da kentsel dönüşümle yenilenen evlerde oturanlar geceyi güvenle geçirdi

İstanbul Deprem Sonrası İki Farklı Hikaye

İstanbul’da dün yaşanan depremin ardından bazı vatandaşlar geceyi yeşil alanlarda, camilerde ve belediyelerin spor salonlarında geçirirken, kentsel dönüşümle yapılan yeni binalarda oturanlar geceyi evlerinde geçirdi.

Esenler’de yaşayan 70 yaşındaki Ahmet Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oruç Reis Mahallesi’ndeki 40 yıllık evlerini kentsel dönüşüme sokarak 15 Temmuz Mahallesi’nde yeni konutlara taşındıklarını belirtti.

İstanbul’daki depremde hissettikleri hakkında konuşan Uğur, “Depremi hissettik ama sağlam bir binada olduğumuzu bildiğimiz için fazla endişelenmedik. Eğer eski binamızda olsaydık, durum daha farklı olabilirdi. İstanbul’da kentsel dönüşüm sayesinde insanların daha güvende hissetmesini arzuluyoruz.” dedi.

Depreme dayanıklı binalarda yaşamanın önemine vurgu yapan Uğur, “Dün gece evimizde kaldık ve oldukça rahat ettik. Hiçbir sorun yaşamadık.” ifadelerini kullandı.

Esenler’de yaşayan 60 yaşındaki Celal Çetin ise 1999 depremini yaşadıklarını belirterek, şimdi ise kentsel dönüşümle güvenli bir evde oturduklarını söyledi.

Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Çetin, “Bu gece ilk kez güvenli bir şekilde evimde uyudum. Yani endişe duymadan, depremde evin yıkılacağı korkusu olmadan, güven içinde ailemle, torunlarımla beraber rahat bir uyku uyuduk. Gerçekten deprem öldürmez, güvensiz binalar ihmalden yıkılır.” dedi.

Deprem sonrası 15 Temmuz Millet Bahçesi’nin yoğunlaştığını dile getiren Çetin, yeşil alanların ve toplanma noktalarının önemine vurgu yaptı. Çetin, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve kentsel dönüşümü destekleyenlere teşekkürlerini iletti.

“Dönüşüm İyiki Yapılmış”

Bağcılar’da kentsel dönüşüm kapsamında evlerine taşınan Mehmet Karadağ, komşularıyla güvenli binalarda oturdukları için dünden memnun olduklarını aktardı.

Karadağ, “Dairem 10 metrekare küçülecek” kaygılarının önemli olmadığını belirterek, “Deprem riskini en aza indiren, nitelikli bir konutta yaşamanın tadını çıkarın. 10 metrekare hayatınızdan daha değerli değildir.” şeklinde konuştu.

İş yerinde depremi yaşayan Karadağ, “Çocuklar evdeydi, direkt onları aradım. Güvenli bir evde olduklarını biliyordum. Onlar ve komşular aşağıya indiler ama geceyi eski binalarda geçiren komşularımızın aksine biz evde kaldık. Evimize güveniyoruz. Kentsel dönüşümden çok memnunuz. İyi ki yaptık, iyiki bu konutta yaşıyoruz. Dün gece çocuklarla rahat bir uyku uyudum. Herkese aynı güveni nasip etsin, o duygu çok önemli. Deprem bölgesindeki biri olarak, Malatyalı biri olarak, dün gece çok rahattım. Dönüşümü yaptırdığımız için çok memnunuz, nitelikli bir yaşam alanında oturuyoruz.” diye konuştu.

Üsküdar’da oturan Saliha Dilek Çakır da eski evleri nedeniyle kentsel dönüşümü kabul ettiklerini ve 2024 yılında yeni yapılan evlerine taşındıklarını dile getirdi.

Deprem anında endişelendiğini belirten Çakır, “TOKİ’nin yaptığı güvenli evlerde olduğumuzu bilerek içeride kaldık. Yatağımız sallandı. Eşimle birbirimize bakarak ‘deprem’ dedik. Haberleri açarak durum hakkında bilgi sahibi oldum. Evlerimizde güvenle oturuyoruz. İyi ki kentsel dönüşüme girmişiz.” şeklinde konuştu.

Çakır, diğer dayanıksız binaların da kentsel dönüşümle güvenli hale getirilmesi temennisinde bulundu.

Related Posts

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Kripto yatırımcıları dikkat: Bugün o işlem için son gün!

Binance TR, kullanıcılarına kimlik doğrulama işlemlerini tamamlamaları için uyarıda bulundu. Yasal düzenlemeler doğrultusunda, bugün işlemlerini tamamlamayan kullanıcıların hesapları geçici olarak durdurulacak.

Bakan Uraloğlu’ndan önemli açıklamalar

İstanbul’daki depremin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, canlı yayında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir