İhracat yükseldi: Türk gıda ürünlerine talepte artış

Türk Gıda Ürünlerine Yurt Dışından Yoğun İlgili!

Türk gıda ürünlerine olan talep, yılın ilk 4 ayında miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış gösterdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, Türkiye bu dönemde 207 ülke ve serbest bölgeye toplamda 4 milyon 333 bin 686 ton hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamul ihraç etti.

Gerçekleşen bu ihracatın karşılığında sektör, 4 milyar 179 milyon 581 bin dolar gelir elde etti. Geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış sağlandı. En büyük ihracat yapan bölge ise Orta Doğu ülkeleri oldu ve 1 milyar 400 milyon 996 bin dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Afrika ikinci sırada 998 milyon 735 bin dolarla yer alırken, Avrupa ise 626 milyon 352 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırayı aldı.

Sektörün ülke bazlı ihracatında ise Irak 647 milyon 582 bin dolarla ilk sırada yer alırken, ABD 266 milyon 534 bin dolarla ikinci, Suriye ise 219 milyon 53 bin dolarla üçüncü oldu.

Suudi Arabistan’a Yapılan İhracatta Büyük Artış!

Geçen yılın aynı dönemine göre en büyük artış Suudi Arabistan’a yapılan ihracatta görüldü. Bu ülkeye yapılan ihracat %63,3’lük bir artışla 158 milyon 490 bin dolara yükseldi. Cezayir’e ise %43,8’lik artışla 161 milyon 548 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Almanya’ya ise %18 artışla 143 milyon 392 bin dolarlık bir ihracat yapıldı.

Türk Gıda Sektörü Kaliteli Ürünleriyle Dikkat Çekiyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, küresel gıda ticaretindeki daralmaya rağmen Türkiye’nin tahıl ihracatının artmasının ürünlerin kalitesiyle ilişkili olduğunu belirtti. Dünya genelinde gıda ticaretinde yaşanan yavaşlamaya dikkat çeken Tiryakioğlu, Türkiye’nin ürün kalitesi sayesinde ihracatının arttığını vurguladı.

Related Posts

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den ekonomide radyasyon benzetmesi: ‘Enflasyonun artmasını engellemek için…’

İktisatçı Mahfi Eğilmez son yazısında atmosferdeki doğal dengelerle ekonomideki kırılgan yapıyı karşılaştırdı. Ekonomiyi koruyan faiz, kur ve risk dengelerinin bozulmasının ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Bu dengenin sağlandığı dönemlerde ekonominin nefes alabildiğini vurguladı.

Bill Gates, neredeyse tüm servetini bağışlayacak

Bill Gates, neredeyse tüm servetini bağışlayacak

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Mahfi Eğilmez: Van Allen radyasyon kuşakları ve ekonomi

Mahfi Eğilmez: Van Allen radyasyon kuşakları ve ekonomi

KKM’de yaklaşık 2 ayın en büyük çıkışı

KKM’de yaklaşık 2 ayın en büyük çıkışı

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları azaldı – 8 Mayıs 2025

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 3 Mayıs ile biten haftada 228 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir