Gün içinde tükenen enerjinin bir sebebi var! Mutluluk için saat ayarı ve uyku şart

BMJ Mental Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre sabahları her şey daha iyi görünüyor olabilir. Yapılan çalışmada hem hedonik hem de ödemonik iyi oluş dahil olmak üzere mutluluk gibi birçok ölçü kullanıldı.

Hedonik iyi oluş, gün boyunca deneyimleyebileceğimiz hoş hisleri ifade ediyor. İyi, dinlenmiş hissederek uyanmak, besleyici bir kahvaltı yapmak veya fiziksel aktivitede bulunmak hedonik iyi oluştur.

Bir de ödemonik iyi oluş var. Bu da terapiye gitmek, düşüncelerimizi ve eylemlerimizi yansıtmak veya minnettarlığımızı ifade etmek gibi anlık tatmini en üst düzeye çıkarmak yerine, uzun vadeli tatmine elverişli eylemleri ifade eder. Bu iki iyi oluş belirteci de mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürmek için gereklidir.

Günün herhangi bir saati ile kendimizi nasıl hissettiğimiz arasındaki bağlantıyı anlamak için bu çalışmda, Mart 2020’den Mart 2022’ye kadar University College London’da 49 binden fazla yetişkinden alınan veriler analiz edildi. Zihinsel sağlık, esenlik ve yalnızlık duyguları değerlendirildi.

Katılımcılar gün boyunca çeşitli zamanlarda uyarılar aldı ve duygularını değerlendirmeleri istendi.

Çalışmada katılımcıların genellikle gece yarısı civarında en iyi ve en kötü hislerini hissederek uyandıkları görüldü. Ayrıca bu çalışmada mevsimler de incelendi.

Uzun vadede, ruh halinde haftalık ve mevsimsel değişiklikler olduğuna dair kanıtlar oluştu. Örneğin, hafta sonları, insanlar genellikle daha yüksek olumlu hisler yaşadıklarını bildirirken ve sirkadiyen ruh hali örüntüleri hafta içi günlerine kıyasla daha farklıydı.

Daha iyi ruh sağlığı genellikle daha fazla güneş ışığına ve sıcak havaya maruz kalma nedeniyle yazla ilişkilendirilse de, sabahlar -özellikle hafta sonu sabahları- daha mutluluk seviyeleriyle ilişkilendirilir.

Bu bulgu yaşam boyu tatminin sırrını sunmasa da, sadece yatağa gitmenin kötü bir ruh hali için ihtiyacınız olan çözüm olabileceğini gözler önüne seriyor.

Related Posts

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, gece uykudan uyandıran kalp çarpıntılarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu durumun ritim bozuklukları, kalp hastalıkları, tiroit sorunları ve stres gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğini söyledi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.