‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

Gıda Fiyatlarındaki Artış Toplumun Alım Gücünü Etkiliyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, gıda fiyatlarındaki artışın düşük ve orta gelir gruplarının alım gücünü olumsuz etkilediğini ve gelir adaletsizliğini artırdığını belirterek, fiyat artışlarına çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

‘Kontrol Altına Alınmalı’

Ardıç, ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yıllık gıda enflasyonunun OECD ülkeleri arasında en yüksek olan ülkeden 3 kat daha fazla seviyeye ulaştığını aktardı. Ülkedeki tarımsal felaketlerin gıda fiyatlarındaki yeni artışlara neden olabileceğine dikkat çeken Ardıç, “Gıda enflasyonu maalesef daha ciddi boyutlara ulaşabilir” şeklinde konuştu.

“Gıda enflasyonu, toplumsal istikrar, halk sağlığı ve sosyal adalet açısından çok önemli bir sorundur” diyen Ardıç, “Gıda fiyatlarındaki artış düşük ve orta gelirli insanların alım gücünü etkilemekte ve gelir adaletsizliğini daha belirgin hale getirmektedir. Gıda enflasyonunu kontrol altına almak için etkili politikalar geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ardıç, Türkiye’de gıda arzının güvence altına alınması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde tarım arazilerinin yüzde 30’unun bulunmasına rağmen üretim kapasitesi düşük. Tarım ve hayvancılığın hala sorun olması düşündürücü. Acilen çözüm bulunmalı” dedi.

‘Dayanacak Gücümüz Kalmadı’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına işaret eden Ardıç, faizlerin beklentilerin aksine yüzde 49’a kadar yükseldiğini belirtti. Ardıç, “Enflasyonun ve faizlerin düşmesini umduk ama maalesef istediğimiz gibi olmadı. Durum hiç iç açıcı değil. Sanayiciler olarak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kredi maliyetleri bizi üretmekten alıkoyuyor” şeklinde konuştu.

Ardıç, ekonomi yönetiminin talebi kısmasıyla enflasyonu düşürmeye çalışmasına dikkat çekerek, “Fiyat artışlarının sebebi sadece talep fazlalığı değil aynı zamanda arz eksikliği de olabilir. Üretmediğimiz malın fiyatı artar” dedi.

Related Posts

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir