Fransa’da hükümet, vatandaşlık alma koşullarını tartışmaya açmak istiyor

Fransa’da hükümet yetkilileri, Fransız vatandaşlığını alma koşullarının tartışılmasını istediğini belirtti.

Ulusal Meclis’te 6 Şubat’ta, Fransız sömürgesi Mayotte Adası’nda doğan çocuklar için vatandaşlık hakkına erişim koşullarını sıkılaştıran tasarının kabulü, Fransız vatandaşlığını alma koşullarını gündeme getirdi.

Adalet Bakanı Gerald Darmanin, tasarı Meclis’ten geçtikten hemen sonra basına yaptığı ilk açıklamada, ülkede doğuştan vatandaşlık hakkı konusunda müzakerelerin açılması gerektiğini belirtti.

Ülkenin Sarthe vilayetine dün gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yerel basına konuşan Darmanin, “Bence tesadüfen Fransız olamayız, isteğe dayalı Fransız olmalıyız.” dedi.

Darmanin, birçok demokratik ülkede, “doğuştan vatandaşlık” hakkı olmadığını ifade ederek, “Fransa’da doğmak, mutlak Fransız olma hakkını vermiyor.” diye konuştu.

Fransa Başbakanı François Bayrou ise dün konuk olduğu RMC radyosunda yaptığı açıklamada, Darmanin’in, doğuştan vatandaşlık konusunda talep ettiği müzakerenin çok kapsamlı olmadığını belirtti.

Bayrou, “Fransız olmanın ne anlama geldiğine” ilişkin daha kapsamlı bir müzakere istediğini dile getirdi.

Mevcut koşullarda, yabancı bir ailenin çocuğu Fransa ana kara topraklarında doğduğu takdirde belirli şartları yerine getirerek 13 yaşında Fransız vatandaşlığını alabiliyor.

Bu durum, Fransız sömürgesi Mayotte Adası’nda farklılık gösteriyor. Ada’da doğan bir kişiye, Fransız vatandaşlığının verilmesi için bir ebeveynin en az 3 ay Mayotte’da ikamet etmiş olması gerekiyor.

Meclis’te 6 Şubat’ta oylanan tasarı kapsamında Mayotte’da doğan çocukların vatandaşlık alabilmeleri için anne ve babalarının Ada’da en az 3 yıl ikamet etmiş olması şartı getirildi. Bu tasarının, parlamento tarafından onaylanması için Senato’da da kabul edilmesi gerekiyor. (AA)

Related Posts

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Özel’e ‘Cunta’ tepkisi: Demokratik siyaset konusunda büyük bir bilinçsizlik sergiliyor

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan sözlerine tepki gösterdi. Çelik, “Özgür Özel’in seçilmiş Cumhurbaşkanımıza ve kabinesine “cunta yönetimi” ifadesi kullanması, demokratik siyasete karşı bir noktada durduğunun en açık göstergesidir” dedi.

Erbaş ve eşi hacca giderken ütücülerini de götürdü

90 bin camide kamu malı, israf ve şatafat hutbesi veren Diyanet, kendi söylemiyle ters düştü. Ütücüler, Arafat’taki başkan çadırı ve Seher Erbaş’ın olduğu bölümde ütü yaptı.

Trabzon’da asansör boşluğuna düşen işçi can verdi

Trabzon’da bir otel inşaatında asansör boşluğuna düşen işçi hayatını kaybetti.

Elon Musk: ABD’nin ulusal devlet borcu konusunda Demokratlar da Cumhuriyetçiler de başarı elde edemedi

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nin devlet borcu, 1977’den bu yana artıyor

Eşinden Ramazan Gülten için çağrı: ‘Minik yavrumuzu babasından mahrum bırakmak adalet mi?’

Pınar Çalışkan Gülten, tutukla eşi İBB İmar Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten’in yakında dünyaya gelecek kızlarının doğumuna katılmasına izin verilmesini istedi.

Libya çekişmesi sürerken ABD, Yunanistan’ın arkasına geçti

Türkiye’nin Libya’daki iki ayrı hükümetle yaptığı deniz yetki anlaşmaları Yunanistan’da alarma yol açtı. Atina askeri adımlar atarken ABD, Güney Kıbrıs’ta Türk toprakları üzerine kuralan üsse 50 milyar dolarlık yatırım yaptı. Avrupa da Güney Kıbrıs’taki deniz üssünü genişletmek için hazırlıklara başladı.