Ani Ölümlerin Nedeni ‘Kalp Gribi’ Olabilir

Profesörün Açıklamasına Göre Kalp Gribi Ani ve Beklenmedik Ölümlere Neden Olabilir

Son dönemde artan ani ölüm vakalarına dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, ağır egzersiz, spor ve ani heyecan gibi durumlarda kalp krizi benzeri belirtilerle karşılaşılabileceğini belirtti. Halk arasında ‘kalp gribi’ olarak bilinen durumun, çeşitli virüslerin neden olduğu kan plazma toksisitesinin sebep olduğu kalp damarları ve kasları üzerinde ciddi etkilere yol açarak kalp krizine benzer semptomlar gösterebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Şevket Özkaya, toplumda meydana gelen ani ölümlerin aslında kalp gribi vakaları olduğunu belirterek, çeşitli virüslerin solunum yollarına yerleşmesi sonucu akciğerlerde ve kalpte ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı. Özellikle genç ve aktif çalışan gruplar arasında sıklıkla görülen bu durum, grip benzeri şikayetlerin ardından gelişen öksürük ve nefes darlığına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Özellikle 20 ila 50 yaş arasındaki erkeklerde daha sık ölümcül seyreden kalp gribi vakalarına değinen Özkaya, hastaların grip benzeri şikayetlerin ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtilerle acil servise başvurması gerektiğini belirtti. Erken teşhis ve tedavi ile iyileşme şansının yüksek olduğunu ancak vakaların geç fark edilmesi durumunda ani ölümlerle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / FURKAN ABREK ÜNAL – Sağlık

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, gece uykudan uyandıran kalp çarpıntılarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu durumun ritim bozuklukları, kalp hastalıkları, tiroit sorunları ve stres gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğini söyledi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.