3 yıl sonra anlaşma yapıldı: Dünya yeni bir salgına hazırlanıyor

Dünya Ülkeleri, Salgınlara Karşı Ortak Mücadele Kararı Aldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üyesi ülkeler, COVID-19 gibi tehlikeli salgın hastalıklara karşı ortak bir tarihi anlaşma imzaladı. Bu anlaşma ile dünya ülkeleri, potansiyel salgın hastalıklara karşı birlikte hareket etme sözü verdi.

Müzakereleri üç yıldan uzun süren bu anlaşma, Pazartesi günü DSÖ Genel Kurulu’nun A Komitesi’nde onaylandı ve Salı günü tüm üyelerin katılacağı Genel Kurul’da nihai olarak kabul edilmesi bekleniyor.

Tedavide Adalet İçin Yeni Adımlar Atılıyor

Yapılan bu anlaşma, COVID-19 salgını sırasında ortaya çıkan tıbbi yardım eşitsizliklerini sona erdirmeyi ve küresel olarak salgınlara hazırlıksızlık durumunu Önlemeyi hedefliyor.

Anlaşma kapsamında, ülkelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar arasında daha yakın iş birliği sağlanması amaçlanmaktadır.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Hükümetler, ülkelerini ve dünyayı salgın tehditlerine karşı daha adil, sağlıklı ve güvenli hale getiriyor. COVID-19 sonrası dünyayı daha iyi korumak için birleşen tüm üye ülkelere teşekkür ederim” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İlaç Şirketleri, Ücretsiz Aşı ve Tedavi Sağlayacak

Anlaşma kapsamında bir Patojen Erişim ve Faydaların Paylaşımı Sistemi (PABS) oluşturularak salgınlara daha hızlı ve adil şekilde yanıt verilmesi hedefleniyor. Bu sistemle ilaç üreticileri, ürettikleri aşı, tedavi ve tanı ürünlerinin %20’sini DSÖ’ye hızlı erişim için sunacak.

Ürünlerin dağıtımı, halk sağlığı riskine ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına göre planlanacak. Ayrıca, küresel tedarik zinciri ve lojistik ağı kurularak kriz zamanlarında gerekli sağlık ürünlerine hızlı, güvenli ve uygun maliyetli erişim sağlanacak.

Namibya Sağlık Bakanı Dr. Esperance Luvindao, “COVID-19’un hayatlar ve ekonomiler üzerindeki etkisi çok büyük oldu. Egemen devletler olarak bir araya gelerek çocuklarımızı, yaşlılarımızı ve sağlık çalışanlarımızı koruma yolunda harekete geçtik. Bu, insanlığa karşı bir sorumluluktur” dedi.

Related Posts

Japonlar ellerini neden klozette yıkar?

Tuvalet, duş gibi mahrem sayılan ihtiyaçların giderilmesi, kültürden kültüre oldukça farklılık gösterebiliyor. Japonya’da ellerin klozette yıkanması da buna oldukça iyi bir örnek. Japonya’ya yolunuz düşerse, klozetin üstündeki lavaboyu görünce şaşırmayın… Çünkü bu aslında oldukça akıllıca düşünülmüş bir sistem.

Afyonkarahisar’ın ünlü yumurtacısına kayyum atandı

FETÖ operasyonları kapsamında el konularak kayyum atanan Hakmar ve Baktat firmalarına bağlı olarak faaliyet gösteren Afyonkarahisar’daki YUMTAT şirketine de kayyum atandı. YUMTAT’ın bir dönem AKP Afyonkarahisar Belediye Meclis üyeliği de yapan ve şu anda AKP İl Yönetim Kurulu Üyesi olan Haydar Kaya’nın şirketi olduğu ortaya çıktı.

Haber kuruluşlarından İsrail’e ortak çağrı: Gazze’deki muhabirlerimiz için endişeliyiz

Fransa merkezli AFP, ABD merkezli AP ve İngiltere merkezli Reuters haber ajansları ve İngiltere merkezli BBC tarafından İsrail hükümetine Gazze’de bulunan gazetecilerin açlık riskinde olduğu gerekçesiyle bölgedeki seyahat kısıtlamalarının …

Kulis: CHP “Kürt raporu” hazırlıyor, ekipler sahaya indi

Kulis: CHP “Kürt raporu” hazırlıyor, ekipler sahaya indi

İsrail ve Suriye’nin ABD’nin katılımıyla Paris’te görüşeceği bildirildi

İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Thomas Barrack’ın Paris’te bir güvenlik görüşmesi gerçekleştireceği belirtildi.

Beyoğlu’nda öldüren yumruk: Yer kavgası cinayetle bitti

Beyoğlu’nda bir seyyar satıcı yer kavgasında dövülerek öldürüldü. Olayla ilgili olarak gözaltına alınan bir kişi, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.