Bakan Şimşek ‘zırt pırt revize edemeyiz’ demişti: Enflasyon tahminleri kaç kez değişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Önemli Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. New York’taki temaslarının verimli geçtiğini belirten Bakan Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşları ve büyük yatırımcılarla yapılan görüşmelerin de faydalı olduğunu vurguladı.

Büyüme Süreci ve Enflasyonla İlgili Öncelikler

Enflasyonu düşürme öncelikleri olduğunu vurgulayan Şimşek, “Enflasyonu düşürmek birinci önceliğimiz, bu konuda irade değişikliğimiz yok” dedi. Yatırımcıların, içerideki siyasi gelişmelere karşı programın dayanıklılığını sorguladığını belirten Bakan Şimşek, buna rağmen programa güçlü bir destek olduğunu iddia etti.

Global ölçekte risk iştahındaki azalma nedeniyle Türkiye’den fon çıkışlarının arttığını belirten Şimşek, Türkiye’nin büyüme için dış talebe daha az bağımlı olduğunu belirtti. Ayrıca, büyüme sürecinin geçici olarak yavaşlayabileceğini ancak orta-uzun vadede güçlü bir büyüme perspektifine sahip olduklarını dile getirdi.

Enflasyon Beklentileri ve Revizeler

Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin soru işaretleri olmadığını vurgulayarak, “OVP’de hedefler var. Büyük oranda tutacağını düşünüyoruz. Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” dedi.

Bakan Şimşek, enflasyon tahminleri konusunda yapılan revizeleri de ele aldı. 17 Eylül 2024’te katıldığı bir programda, “2025’in sonunda enflasyonu yüzde 20’nin altına indirebileceğimize samimi şekilde inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı. Ancak, 2024 Kasım ayında 2025 yılı için yüzde 21 olarak belirlenen enflasyon tahmini kısa sürede revize edildi. Son olarak enflasyon beklentilerinin yüzde 27,1’e yükseldiği belirtildi.

2025 yılının ilk üç ayında toplam enflasyon yüzde 10.05 olarak gerçekleşti. Resmi tahminlere göre yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 24 seviyesinde. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yılın kalan dokuz ayında enflasyonun toplamda yüzde 12.66 olması gerekmektedir.

Related Posts

Enflasyonu düşürmek için bel bağlamışlardı: Yabancı kaçıyor, borç büyüyor

CHP TBMM Grubu’nun haftalık ekonomi raporunda, iktidarın reel sektörü çok büyük kur zararıyla karşı karşıya bıraktığına dikkat çekildi. “Faiz sebep enflasyon sonuç” politikasının reel sektörde milyarlarca liralık kur zararına yol açtığı anımsatılan …

İstanbul depremi sonrası GSM operatörleri sınıfta kaldı: Savaştaki Ukrayna’da fiyatlar daha düşük!

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında GSM operatörlerinin hizmet verememesi kullanıcılar arasında büyük tepki yarattı. Avrupa’da sunulan uygun fiyatlı sınırsız internet paketlerinin aksine Türkiye’de mobil iletişim hizmetlerinin fiyatları ve sınırlı veri seçenekleri dikkat çekiyor.

Don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığını belirten CHP’li Gürer uyardı: Yurttaşın cebini asıl ağustosta vuracak!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, meyve ve sebzelerin üzerine kabus gibi çöken don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığına dikkat çekerek uyardı. Cumhuriyet’e konuşan Gürer, “İhracat azalacak ithalat artacak. Bu da tüketiciye daha yüksek fiyattan ürün gelecek demek. Bu yıl elmanın, kirazın yeni ürünlerinde fiyatı artar. Şu an hâlâ geçen yılın ürünlerini tüketiyoruz. Bu yıl ağustostan sonra sonra gıda enflasyonunda bahçe ürünlerine ilişkin önemli artışlar oluşur. Çünkü ürün olmayacağı gibi stokta da ürün kalmayacak. Daha donun etkisiyle oluşan fiyat artışları gerçekleşmedi” dedi.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

‘Gelişmekte olan ülkeler ABD ile hemen anlaşmalı’

Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Washington’daki Bahar Toplantıları sonrasında yaptığı açıklamada gelişmekte olan ülkelerin ABD ile mümkün olan en kısa sürede (Fast track) ticaret anlaşmaları yapması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir