Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Alerjik reaksiyonlar, burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma, cilt döküntüleri ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Polenler, ev tozu akarları, evcil hayvanlar, bazı ilaçlar ve gıdalar gibi çeşitli alerjenler bu reaksiyonlara sebep olabilir.

Alerjik rinit, astım, ürtiker ve anjiyoödem gibi hastalıklar, sağlık ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Demirel, bahar alerjisinin burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırma ve kaşıntı gibi belirtilere yol açabileceğini belirtti.

Özellikle polenlerin bu alerjik reaksiyonların en büyük tetikleyicisi olduğuna dikkat çeken Demirel, sabah saatlerinde dışarıda bulunmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı. “Açık havada daha az zaman geçirilmeli ve eve dönüldüğünde kıyafetler değiştirilmelidir,” diyen Demirel, polenlerin elbiselere yapışabileceğini ekledi.

“Alerji solunum sistemini etkilerse alerjik astım riski artabilir”

Demirel, önleyici önlemlere ek olarak doktor kontrolünde ilaç ve burun spreyinin kullanılabileceğini belirtti. “Alerji belirtileri yetersizse immünoterapi tedavisi düşünülebilir,” dedi.

Alerjinin solunum sistemini etkilemesi durumunda alerjik astım gibi sorunların ortaya çıkabileceğine işaret eden Demirel, “Ciltte oluşan alerjik reaksiyonlar ürtiker gibi sorunlara yol açabilir. Besinler de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar da söz konusu olabilir,” şeklinde konuştu.

Demirel, alerji tanısının hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişinin detaylı bir şekilde incelenmesiyle başladığını ifade etti.

Hastanın maruz kaldığı olası alerjenler ve semptomlarının titizlikle analiz edildiğini belirten Demirel, “Alerji uzmanları, tanı koymak için deri testlerini uygular ve gerektiğinde kan testlerinden de yararlanabilir. Bu testler sayesinde hastanın hangi alerjenlere duyarlı olduğu belirlenir. Tanı netleştikten sonra kişiye özel bir tedavi planı hazırlanır,” şeklinde konuştu.

Alerjik hastalıkların tedavisinde korunma önlemleri, ilaç tedavisi ve immünoterapi gibi üç temel ilkeye başvurulduğunu aktaran Demirel, alerjik hastalıkların nadiren ölümcül olduğunu belirtti. “Ancak alerjik reaksiyonlar ilaçlar, besinler, lateks, arı sokmaları gibi durumlarda anafilaksiye yol açabilir. Anafilaksi hızlı bir şekilde tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir, bu nedenle erken tanı ve tedavi hayati önem taşır,” uyarısında bulundu.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, gece uykudan uyandıran kalp çarpıntılarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu durumun ritim bozuklukları, kalp hastalıkları, tiroit sorunları ve stres gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğini söyledi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.