Sivilcenizin rengi böyleyse hastaneye koşun

Dermatologlar Uyarıyor: Sivilce Gibi Görünen Bazı Şeyler Cilt Kanserine Neden Olabilir!

Dermatologlar, zararsız gibi görünen bazı sivilcelerin hızla cilt kanserine neden olabileceğini vurguladı. Bu tür melanomlar, her yıl yüzlerce kişinin hayatına mal oluyor.

Diğer Sivilcelerden Farklı

Klasik melanomların aksine nodüler melanomlar daha koyu değil genelde kırmızı, sert ve çıkık oluyor. Bundan dolayı sıklıkla sivilce ya da zararsız cilt lezyonlarıyla karıştırılıyor ve böylelikle tanıda gecikmeye neden olabilir.

2 Ay İçerisinde Teşhis Edilmesi Gerekiyor

Erken tanı konulmadığında nodüler melanom hastalığının diğer melanom türlerine göre ölüm riski 6 kat daha fazla. Uzmanlar bu tip melanomların 2 ay içinde teşhis edilmesi gerektiğini söylüyor.

Ölüm Vakalarının Yüzde 43’ünü Kapsıyor

Melbourne’deki Avustralasya Dermatologlar Koleji’nin yıllık bilimsel toplantısında konuşan Doç. Dr. John Kelly, nodüler melanomların melanom vakalarının yalnızca yüzde 15’ini oluşturmasına rağmen, ölüm vakalarının yüzde 43’ünden sorumlu olduğunu belirtti.

Peki Ne Zaman Bu Sivilcelerden Şüphelenmeliyiz?

Nodüler melanomlar genellikle bir aydan uzun süre geçmeyen, hızla büyüyen ve dokunulduğunda sert hissedilen cilt nodülleri olarak tanımlanıyor. Sivilce veya benlerden farklı olarak, bastırıldığında yumuşamazlar. Uzmanlar, böyle bir cilt değişikliği fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir dermatoloğa başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, gece uykudan uyandıran kalp çarpıntılarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu durumun ritim bozuklukları, kalp hastalıkları, tiroit sorunları ve stres gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğini söyledi.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umut olabilir mi?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.