Her mobil uygulamaya ‘izin’ vermeyin

Öne çıkan uygulama mağazaları App Store ve Google Play’de milyonlarca uygulama yer alıyor. Kullanıcılar bu mağazalardan indirdikleri bankacılıktan sosyal medyaya kadar birçok uygulamayı aktif olarak kullanıyor.

Uygulamaları indirirken verilen izinler, uygulama yöneticilerine cihazdaki birçok veriyi ve işlevi kullanma imkanı sağlıyor.

Verilen izinler uygulamaların çalışması için bir gereklilik olsa da bu izinlerin kontrol edilmesi kullanıcıların güvenliğini artırıyor. İndirilen uygulamalara bilinçsiz verilen izinler bazı riskleri beraberinde getiriyor.

Güvenilir uygulamaların yanı sıra uygulama mağazalarında çok sayıda kötü amaçlı uygulama yer alıyor. Dolandırıcılar bu uygulamalar üzerinden kullanıcıların kişisel verilerini ele geçirebiliyor, finansal kayıplar yaşamalarına sebep olabiliyor, rehberlerindeki kişilere istenmeyen mesajlar gönderebiliyor.

Bu nedenle kullanıcıların hangi uygulamaları indirdiğine ve hangi izinleri verdiğine dikkat etmesi gerekiyor.

Uygulama ile izinler arasındaki tutarlılık kontrol edilmeli

Uygulamalar, kullanıcının konumundan kamerasına, mikrofonundan fotoğraflarına kadar birçok veriye erişebiliyor. Bu erişim izinleri uygulama ilk indirildiğinde kullanıcının onayına sunuluyor. Kullanıcılar bu izinleri uygulamayı indirdikten sonra da ayarlar menüsünden yönetebiliyor.

Siber dolandırıcılığa yönelik uygulamalar genellikle uygulamanın kullanımında gerekmeyen izinleri de talep ediyor. Örneğin konum verisine ihtiyaç duymayan bir uygulama için kullanıcının konumuna erişim istenebiliyor. Bu noktada kullanıcıların indirdiği uygulama ile izinler arasındaki tutarlılığı kontrol etmesi gerekiyor.

Uygulamaların güvenilir kaynaklardan indirilmesi, geliştirici bilgilerinin incelenmesi ve kullanıcı yorumlarına bakılması da önem taşıyor.

Ayrıca, resmi uygulama mağazaları haricinde telefona uygulama yüklenmemesi öneriliyor. İşletim sistemini güncel tutmak ve güvenilir anti-virüs yazılımları kullanmak da riskleri azaltmaya yardımcı oluyor.

MİLYONLARCA KULLANICI KÖTÜ AMAÇLI UYGULAMALARIN HEDEFİ OLDU

Uygulama mağazalarındaki zararlı uygulamalar tespit sonrası kaldırılsa da uzun süre erişime açık kalabiliyor.

Örneğin geçen ay Google Play’deki 331 kötü amaçlı uygulamanın 60 milyon indirme sayısına ulaştığı tespit edildi.

Sağlık takibinden QR tarayıcıya, not alma aracından batarya optimizasyonuna kadar birçok farklı kategoride sunulan bu uygulamalar aracılığıyla kullanıcılar siber dolandırıcıların hedefi haline geldi.

Google, geçen yıl Google Play’de zararlı uygulamalar yayınlamaya çalışan 158 binden fazla kötü amaçlı geliştiricinin hesabını kapattı ve kuralları ihlal eden 2 milyondan fazla uygulamanın yayınlanmasını engelledi.

Öte yandan, bilinçsiz indirilen uygulamalar ve verilen izinler, siber güvenliğin yanı sıra cihazın performansını da olumsuz etkiliyor. Sürekli konum takip eden ve arka planda veri alışverişi yapan uygulamalar, cihazı yavaşlatabiliyor ve pil ömrünü azaltabiliyor.

Gereksiz yere veri kullanımı yapan uygulamalar kullanıcının internet kullanımını artırarak kotasını hızlı tüketmesine yol açabiliyor.

Related Posts

Bak şu robotun yaptığına: 1.800 kilometre uzaktan biftek pişirdi

Çin’in önde gelen robotik şirketlerinden Shenzhen Dobot, teknoloji dünyasında yeni bir dönüm noktasına imza attı. Şirket, geliştirdiği insansı robotun sanal gerçeklik başlığı aracılığıyla tam 1.800 kilometre uzaklıktan başarıyla biftek pişirmeyi …

Elektrikli araç devriminde gizlenen tehlike: Kimsenin fark etmediği kriz kapıda!

Dünyada elektrikli araç satışları rekor kırarken, onları çalıştıran en kritik bileşen olan lityumda tedarik uyarısı geldi. Yeni araştırma, 2030’a kadar kıtlık kapıda diyor.

Mario Kart World güncellendi, oyuncular çileden çıktı

Oyun dünyasının devlerinden Nintendo’nun popüler oyunu Mario Kart World için yayınladığı 1.1.2 numaralı son güncelleme, oyuncular arasında geniş çaplı bir tartışma ve rahatsızlık yarattı. Güncellemenin getirdiği en büyük değişiklik, çevrimiçi modda …

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

Tarihin en büyük veri sızıntısı FBI ve Google uyardı! Peki kullanıcılar ne yapmalı?

Siber güvenlik tarihine geçen yeni bir olay, dijital dünyada endişe yarattı. Google, Meta, Apple gibi teknoloji devlerini de kapsayan 16 milyar kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunun sızdırıldığı açıklandı. Bu sızıntı, bugüne kadar tespit edilmiş en …

Yapay zeka yönetimli çiftlik! Tarımda teknolojik devrim

Yapay zeka (AI), tarım sektöründe çığır açtı. Geleneksel çiftçilik yöntemlerini modern teknolojiyle birleştiren yapay zeka, hem verimliliği artırıyor hem de çevresel sürdürülebilirliği destekledi. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların …