Mutfak sektöründen 2,6 milyar dolarlık dış ticaret fazlası

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), mutfak sektörünün 2024 yılı ve 2025 Ocak ayına yönelik dış ticaret rakamlarını açıkladı. Mutfak sektörünün 2024 ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 0,9 düşüşle 5,67 milyar dolar olurken, aynı dönemdeki ithalat yüzde 19,1 artışla 3,04 milyar dolara çıktı. Türkiye’de en fazla dış ticaret fazlası veren sektörlerden biri olan mutfak sektörü böylece 2024 yılını da 2,63 milyar dolarlık bir fazla ile kapatmış oldu. Geçtiğimiz yıl sektörün kilogram başına ihracatı da yüzde 2,3 artışla 4,25 dolara çıktı.

2025 yılının ilk ayına bakıldığında ise genel mutfak sektörünün ihracatı yüzde 1,5 düşüşle 401 milyon dolar oldu.

İHRACATTA FAS VE ABD SÜRPRİZİ

2024 yılında mutfak sektör ihracatının yüzde 50,1’i AB ülkeleri ve İngiltere’ye gerçekleştirildi. Bu iki bölgeye toplamda 2,84 milyar dolar ihracat yapıldı.

Ülke bazında bakıldığında ilk sırayı 505,8 milyon dolarla Birleşik Krallık alırken, onu 428 milyon dolarla Almanya, 315,3 milyon dolarla İtalya, 312,3 milyon dolarla Fransa ve 223,4 milyon dolarla ABD takip etti. En çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Fas yüzde 31,57, ABD yüzde 27,87 ve Irak yüzde 16,73 artış ile dikkat çekti.

2025 yılının ilk ayında ise en fazla ihracat yapılan ülkeler 37,8 milyon dolarla Birleşik Krallık, 31,6 milyon dolarla Almanya, 24,4 milyon dolarla İtalya, 20 milyon dolarla Fransa ve 16 milyon dolarla Irak olarak sıralandı.

‘2025’İ DAHA İYİ BEKLİYORUZ’

Sektörün ihracat performansını değerlendiren Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, paslanmaz çelikteki ek gümrük vergisi ve anti damping soruşturması ile birlikte ana ihracat pazarlarında yaşanan durgunluk nedeniyle geçtiğimiz yılı ihracatta düşüşle tamamladıklarını belirtti. 2025 yılında ise ilk yarıda durağan ama iyimser bir sürecin yaşanacağını öngördüklerini kaydeden Topuz, “İkinci yarıda ise özellikle ana pazarlarımızdan gelecek taleplerle birlikte ihracatımızda bir artış bekliyoruz. Özellikle Avrupa pazarında yaşanacak toparlanma ile 2025’in 2024’ten daha iyi olacağını düşünüyoruz. Ayrıca son dönemde açıldığımız ABD, Latin Amerika, Orta Doğu, Kuzey ve Orta Afrika gibi pazarlarda kaydettiğimiz ihracat artışlarının bu sene de devam etmesini bekliyoruz.” dedi.

Ayrıca, paslanmaz çeliğe uygulanan ek gümrük vergisinin yüzde 12’e çıkarılmasının ve anti damping soruşturmasının kendilerini çok zorladığını vurgulayan Topuz, “Paslanmaz çelik evlerden arabalara kadar aklınıza gelen tüm ürünlerde kullanılıyor. Bu ürüne gelen ek vergiler otomatik olarak fiyatların artmasına neden oluyor. Hem içeride enflasyona neden oluyor hem de dışarıda ürünlerimiz daha pahalı kaldığı için fiyat tutturamıyoruz. Sektörümüzün tekrar toparlanabilmesi için bu gümrük vergisinin eski seviyesine çekilmesini ve soruşturmanın da durdurulmasını talep ediyoruz. Aksi halde yıllar boyunca zorlukla kazandığımız yurtdışı pazarları kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağız.” diye konuştu.

Related Posts

İstanbul’un zam şampiyonu belli oldu: Kilosu 500 liraya dayandı!

İstanbul Ticaret Odası’nın verilerine göre haziran ayında İstanbul’un zam şampiyonu yüzde 44,29 oranıyla kiraz oldu.

Balkan İş Forumu Davos yolunda

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Balkan İş Forumu’na 7 Balkan ülkesinden temsilciler katıldı. 300 iş insanını bir araya getiren forumda Balkan ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekildi.

Gram altının patlayacağı tarihi açıkladı: ‘Bunlar son fırsatlar’

Gram altın haftaya hızlı bir başlangıç yaparak dikkatleri yeniden üzerine çekerken “Bundan sonraki süreçte yukarı mı aşağı mı yön yapacak?” sorusunun yanıtı yatırımcıların en çok merak ettiği konuların başında geldi. O soruya haftalık tahminleri ile …

Alman ekonomisi buharlaşıyor: Kuruyan Ren Nehri nakliyeyi vurdu

Avrupa’nın batısında son günlerde yaşanan sıcaklıklar nedeniyle kuraklık baş gösterdi. Alman ekonomisi için önemli olan Ren Nehri, düşük su seviyesi nedeniyle nakliye işlemlerini zorlaştırdı. Kargo gemileri yükleme kapasitelerine sınır konurken, nakliye şirketleri de düşük kapasite kullanımını telafi etmek için normal navlun ücretlerine ek ücretler talep ediyor.

İstanbul Havalimanı ile Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı arasında anlaşma

İstanbul Havalimanı, ABD’nin en yoğun bağlantı merkezine sahip Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı ile kardeş havalimanı oldu.

İngiltere-ABD ticaret anlaşması yürürlüğe girdi

İngiltere ile ABD arasında imzalanan anlaşma kapsamında, İngiliz otomotiv ve havacılık sektörlerine uygulanan ABD ihracat vergilerinin önemli ölçüde azaltıldığı bildirildi.