Araştırma: İyi eğitimli gençler yurt dışına yüksek alım gücü için değil, daha adil bir hukuk düzeni için gidiyor

Beyin göçü üzerine yapılan araştırma, iyi eğitimli gençlerin yurt dışına, yüksek alım gücü için değil daha adil hukuk düzenin ve liyakate önem verilen ülkelerde yaşamak amacıyla gittiklerini ortaya koydu. Prof. Dr. Eren Ceylan, Prof. Dr. Orhan Arıkan, Prof. Dr. Özgül Yılmaz Tüzün, Prof. Dr. Raşit Çelik ve Doç. Dr. Ece Özdoğan Özbal tarafından yapılan araştırmanın yurt dışında yaşayan lisans ve üstü eğitim almış katılımcılarının yaklaşık yüzde 90’ı Türkiye’deki hukuk düzeninin yetersiz olduğunu düşünüyor.  “Türkiye’de liyakate önem verilmiyor” diyenlerin oranı da yüzde 85.

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Eren Ceylan, Türkiye Özel Okullar Derneği’nce düzenlenen eğitim sempozyumda yaptığı sunumda, Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına göre Türkiye’de 15 yaş grubunda üst yeterlik düzeyinde 50 bin öğrenci bulunduğuna dikkat çekerek “Biz bu çocuklara ne yapıyoruz? Yurt dışına mı gidiyorlar? Bunları ortaya çıkarmak için beyin göçünün nedenlerini araştırdık” dedi.

“Gidenlerin akılları, fikirleri Türkiye’de. Sanıldığı gibi yüksek alım gücü için gitmiyorlar. Bu madde en sonda. Hukuk düzeni, liyakate verilen önem ve çalışma koşulları için gidiyorlar. ‘Türkiye’de liyakate önem veriliyor’ diyenlerin oranı yüzde 6. Gidiyorlar ama biz eğitimciler bu çocukları yetiştirmeye daha güçlü devam etmeliyiz, onları etkili yetiştirmeliyiz. Bunun için de uluslararası diploma ve sertifika programları çok önemli.”

Araştırma kapsamında yurt dışında yaşayan bazı başarılı insanlarla da görüşüldü. Onların değerlendirmeleri ise şöyle:

  • “Türkiye’ye gidersem hayallerimi küçültmek zorunda kalırım, çok daha ufak çaplı, düşük kalitede araştırma yapmam gerekir diye düşündüm.”
  • “Araştırma konusunda sıkıntılar var. Türkiye’de üniversitemde kurduğum laboratuvarımda 2007’den beri pek çok yerde dar boğazla karşılaştım, tıkanmışlık hissettim.”
  • “Burada da çok aşırı önümü gördüğüm söylenemez ama Türkiye’de hiç göremeyeceğimi hissettim.”

(Cumhuriyet)


Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…

 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Kanye West ve Bianca Censori, çıplak kırmızı halı şovunun ardından Grammy ödüllerinden polis eşliğinde mi çıkarıldı?

TIKLAYIN – Spor yazarları, Fenerbahçe-Rizespor maçını yorumladı; “Türk hakemliği sadece futbol için değil, sosyal barış için de beka sorunudur”

İstanbul’da büyük vurgun: İtfaiye görevlisi mesai arkadaşlarını 300 milyon TL dolandırdı

TIKLAYIN -Fabrizio Romano yeni takımını duyurdu; Galatasaray’da Nelsson’la yollar ayrılıyor

TIKLAYIN – Günün spor manşetleri: “Transferde Kartal haftası”, “Kabustan zafere”, “Trippier harekatı”

TIKLAYIN – Cezaevinde intihar eden yenidoğan davası sanığı İlker Gönen’in avukatı “Hücresine urgan bıraktılar” dedi; hakkında soruşturma başlatıldı

TIKLAYIN – Yunus Emre Vakfı’nın paraları “uçmuş”: Rezervasyona bile fatura kesmişler, 10 ayda 110 milyon liralık uçuş hizmeti almışlar!

Related Posts

Elon Musk: ABD’nin ulusal devlet borcu konusunda Demokratlar da Cumhuriyetçiler de başarı elde edemedi

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nin devlet borcu, 1977’den bu yana artıyor

Eşinden Ramazan Gülten için çağrı: ‘Minik yavrumuzu babasından mahrum bırakmak adalet mi?’

Pınar Çalışkan Gülten, tutukla eşi İBB İmar Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten’in yakında dünyaya gelecek kızlarının doğumuna katılmasına izin verilmesini istedi.

Libya çekişmesi sürerken ABD, Yunanistan’ın arkasına geçti

Türkiye’nin Libya’daki iki ayrı hükümetle yaptığı deniz yetki anlaşmaları Yunanistan’da alarma yol açtı. Atina askeri adımlar atarken ABD, Güney Kıbrıs’ta Türk toprakları üzerine kuralan üsse 50 milyar dolarlık yatırım yaptı. Avrupa da Güney Kıbrıs’taki deniz üssünü genişletmek için hazırlıklara başladı.

Milli Eğitim ‘tahsis yok’ demişti… TÜGVA’ya 187 devlet okulu tahsis edilmiş!

CHP’li Uğur Kalkan, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA)’nın Gaziantep’te devlet ve belediye imkânlarını kullanarak büyüdüğünü, devletin okullarında yaz okulları açmaya devam ettiğini ifade etmişti. Kalkan, yaz okulu projesi kapsamında TÜGVA’nın Gaziantep genelinde 187 devlet okulunun tahsis edildiğini söyledi.

CHP’de kurultay davasıyla ilgili her senaryo konuşuluyor, partide Özel’e destek tam: ‘CHP’de lider sorunu yok’

CHP’de gözler yarın görülecek kurultay davasına çevrilmişken; partinin kurmayları, il başkanları ve çoğu milletvekili “CHP’nin bir lider sorunu yok. Özgür Özel’e destek açıklamaları, halk desteği ortada. Delegenin defalarca koyduğu irade ortada. Bu durum 29 Haziran’da nasılsa 1 Temmuz’da da öyle kalacak. Hiçbir yargı kararı bu durumu değiştirmeyecek” diyor. Partililerin ilk beklentisi davadan olumsuz bir karar çıkmaması. Olumsuz bir kararda ise “ne kayyumun ne de önceki yönetimi getirtecek bir kararın kabul edilmeyeceğini” söyleyen CHP’liler “Bir çok ihtimal var. Önceki yönetim getirilirse Parti Meclisi seçim kararı alabilir. Delegeler partiyi seçime götürebilir. Yani parti; kendi ve halkın istemediği kimseyi orada tutmaz” değerlendirmesini yapıyor.

Adana’da kayınbirader dehşeti: 1 ölü

Adana’da kayınbiraderi tarafından bıçaklanan kadın hayatını kaybetti.