Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Japonlar ellerini neden klozette yıkar?

Tuvalet, duş gibi mahrem sayılan ihtiyaçların giderilmesi, kültürden kültüre oldukça farklılık gösterebiliyor. Japonya’da ellerin klozette yıkanması da buna oldukça iyi bir örnek. Japonya’ya yolunuz düşerse, klozetin üstündeki lavaboyu görünce şaşırmayın… Çünkü bu aslında oldukça akıllıca düşünülmüş bir sistem.

Afyonkarahisar’ın ünlü yumurtacısına kayyum atandı

FETÖ operasyonları kapsamında el konularak kayyum atanan Hakmar ve Baktat firmalarına bağlı olarak faaliyet gösteren Afyonkarahisar’daki YUMTAT şirketine de kayyum atandı. YUMTAT’ın bir dönem AKP Afyonkarahisar Belediye Meclis üyeliği de yapan ve şu anda AKP İl Yönetim Kurulu Üyesi olan Haydar Kaya’nın şirketi olduğu ortaya çıktı.

Haber kuruluşlarından İsrail’e ortak çağrı: Gazze’deki muhabirlerimiz için endişeliyiz

Fransa merkezli AFP, ABD merkezli AP ve İngiltere merkezli Reuters haber ajansları ve İngiltere merkezli BBC tarafından İsrail hükümetine Gazze’de bulunan gazetecilerin açlık riskinde olduğu gerekçesiyle bölgedeki seyahat kısıtlamalarının …

Kulis: CHP “Kürt raporu” hazırlıyor, ekipler sahaya indi

Kulis: CHP “Kürt raporu” hazırlıyor, ekipler sahaya indi

İsrail ve Suriye’nin ABD’nin katılımıyla Paris’te görüşeceği bildirildi

İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Thomas Barrack’ın Paris’te bir güvenlik görüşmesi gerçekleştireceği belirtildi.

Beyoğlu’nda öldüren yumruk: Yer kavgası cinayetle bitti

Beyoğlu’nda bir seyyar satıcı yer kavgasında dövülerek öldürüldü. Olayla ilgili olarak gözaltına alınan bir kişi, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.