2025: Türkiye ve bölgesinde hangi gelişmeler bekleniyor?

2025 Yılında Türkiye ve Bölgesinde Neler Olacak?

Ortadoğu, Kafkaslar ve Avrupa’nın geleceğini etkileyecek gelişmelere dair merak edilenler…

Dünyanın dikkati ise 20 Ocak 2025’te ABD’de başlayacak ikinci Trump dönemine odaklanmış durumda.

Donald Trump’ın Orta Doğu ve Ukrayna’daki savaşları durdurma iddiası ve bu sözü nasıl yerine getireceği büyük bir merak konusu.

2025’te Türkiye için ise yeni Suriye’nin inşası, mültecilerin geri dönüşü ve Azerbaycan-Ermenistan arasında olası bir barış anlaşması takip edilecek konular arasında.

Rusya-Ukrayna Barış Masası Kurulacak mı?

Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından Ukrayna ve Rusya arasında olumlu sinyaller ışığında 2025’in ilk altı ayında uluslararası bir barış girişiminin beklentisi yükseldi.

Vladimir Putin ve Volodimir Zelenskiy diplomatik girişimlerle barış planlarını ele alıyorlar. Ancak her iki tarafın da taviz verebileceği belirtiliyor.

Ankara’da konuşulan senaryolarda Trump’ın Rusya-Ukrayna savaşına öncelik vermesi ve Türkiye ile Amerika arasında etkin bir diyalog kurulması öngörülüyor.

İsrail-Hamas Gerilimi Azalır mı?

İsrail ile Hamas arasındaki gerilim 2025’te de devam edeceği öngörülüyor. İsrail’in Gazze ve Batı Şeria politikaları yakından izlenecek.

Trump yönetiminin politikaları bölgedeki gelişmeleri etkileyecek. İsrail ile Lübnan arasındaki ilişkiler de kritik bir konu olacak.

Suriye’yi Neler Bekliyor?

Suriye’de 2025’te kurulacak yeni yönetimin nasıl bir siyasi sistem oluşturacağı önemli bir konu. HTŞ’nin süreçteki rolü ve Suriyeli Kürt gruplarının tutumu önemli.

ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı ve SDG ile ilişkisi kritik önem taşıyor. Türkiye ise Suriye’de hem siyasi hem de ekonomik alanda aktif olacak.

Suriyeli mültecilerin geri dönüş süreci de Ankara’nın yakından takip ettiği konular arasında.

Kafkasya’da Barış Mümkün mü?

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki müzakereler devam ediyor ancak nihai anlaşma henüz sağlanamadı. Kafkasya’da barışın tesisi ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi bekleniyor.

Yeni dönemin başlaması ve ekonomik canlanmanın desteklenmesi adına Kafkasya’da atılacak adımlar kritik öneme sahip.

Related Posts

Trump, komedyen Rosie O’Donnell’ı vatandaşlıktan çıkaracak

ABD Başkanı Donald Trump, kendisini eleştiren Amerikalı eski talk showcu Rosie O’Donnell’ı ABD vatandaşlığından çıkarmayı düşündüğünü bildirdi.

AKP’li eski vekil soluğu Bahçeli’nin yanında aldı

Terör örgütü PKK’lı 30 kişilik bir grubun silahlarını yakmasının ardından siyaset gündemi hareketlenmeye devam ediyor. AKP’nin tanıdık ismi silah yakma gelişmesinden sonra soluğu Devlet Bahçeli’nin yanında aldı

Davutoğlu: Son terör örgütü üyesi silahını bırakmadan, “Terörsüz Türkiye” değil “Terörsüz Bölge” hedefine ulaşmadan rehavete kapılamayız

Davutoğlu: Son terör örgütü üyesi silahını bırakmadan, “Terörsüz Türkiye” değil “Terörsüz Bölge” hedefine ulaşmadan rehavete kapılamayız

Erdoğan, cumartesi günü ne açıklayacak? Ömer Çelik’ten ‘sürpriz yok’ mesajı: ‘Kapsamlı ve derinlikli bir konuşma olacak’

Daha önce AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu cumartesi “tarihi bir konuşma yapacağını” söyleyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten yeni bir açıklama geldi. Çelik, “Bu silah bırakma sürecinin gerçekleşmesi halinde sayın Cumhurbaşkanımız cumartesi günü sabah bu gelinen noktayla ilgili ve bundan sonrası ile ilgili ilk konuşmasını yapacak. Kapsamlı ve derinlikli bir konuşma olacak” dedi.

En zengin 4 Afrikalının servetinin yüzde 1’i kıtanın tüm sorunlarını çözebilir

Afrika kıtası yoksullukla boğuşuyor. Ancak sorun fakirlikte değil zenginlikte. IMF’nin Nisan 2024 Dünya Ekonomik Görünümü raporundaki verilerine göre, ülkelerin kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) göz önünde bulundurulduğunda …

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a ‘insan hakları’ davası

Güney Kore’ye kaçan Kuzey Koreli Choi Min-kyung’un, “insan haklarının ihlali” gerekçesiyle Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a karşı Seul Merkez Bölge Mahkemesinde dava açacağı bildirildi.